Handige uitleg en tips over bruiloft dresscodes


Eén lastig puntje is toch wel totaal overdressed (of juist helemaal underdressed) verschijnen op een bruiloft. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je de bruid ondersneeuwt, maar jezelf wegcijferen tussen alle gasten is ook zeker niet nodig. Op de uitnodiging staat vaak netjes vermeld wat de dresscode is. Handig, want zo weet je precies wat er van jou en je outfit verwacht wordt. Alhoewel, al die verschillende, bijzondere bruiloft dresscodes hebben natuurlijk ook hun eigen eisen en regeltjes.

New York Chic

De laatste tijd mogen er bijzondere draaien gegeven worden aan de standaard bruiloft dresscodes. New York Chic is hier een prima voorbeeld van. Wat het precies inhoudt? Alles mag, zolang het maar trendy is én je er aan af kunt zien dat je veel tijd besteed hebt aan je verschijning. In New York wordt veel gelopen en ’s avonds is er weinig tijd om je na het werk om te kleden. Let er bij deze dresscode dan ook op dat je outfit geschikt is voor de gehele dag en dat je je er makkelijk in kunt bewegen!

 foto Genevieve Renee, dressocdes op je huwelijk, wedding en planning ,weddingplanner

Cocktail attire

Wanneer de bruiloft dresscode aangegeven wordt als cocktail attire, is er ontzettend veel ruimte voor eigen inbreng. Houd wel in de gaten dat het dragen van een cocktail jurkje een vereiste is, maar daarnaast heb je de vrijheid om zelf de kleur(en) en het materiaal te kiezen. Hoge hakken en een bijpassend avondtasje maken de outfit af. Juwelen zijn bij een bruiloft dresscode als cocktail attire altijd goed, maar ben je niet zo van de glitter en glamour, dan is de wat minder opvallende sieraden ook zeker een aanrader.

Mannen kleden zich in een donker pak, denk hierbij aan zwart of donker blauw. Het overhemd is vaak wit en wordt gecombineerd met zwarte schoenen en  een stropdas (deze is optioneel).

Black tie

Nu we het hebben over builoft dresscodes, is black tie hoogstwaarschijnlijk de meest bekende. Black tie staat voor elegant en chique, waarbij vrouwen vaak gekleed gaan in een avondjurk. Vergeet vooral het haar en make-up niet, want hier wordt zeker op gelet. Juwelen mogen, maar zorg dat het gebruik ervan niet over the top is. Een avondtasje en hoge hakken zijn een pré. Is het koud? Laat je jas dan toch thuis en ruil deze in voor bijvoorbeeld een stola. Lekker warm en op en top chique!

Een nette smoking met een wit overhemd en zwarte lakschoenen, that’s all a man needs during a black tie wedding!

White tie

Wellicht denk je bij het lezen van white tie op de trouwkaart dat iedereen in het wit komt. Logisch, maar echter is dit niet het geval. De bruiloft dresscode white tie is misschien wel één van de meest strenge dresscodes die er is, dus een misverstand zal niet gewaardeerd worden. Geen paniek, juist omdat deze zo streng is, zul je ‘m niet veel tegenkomen. Maar, je weet maar nooit……. White tie is uiterst chique en zelfs nóg formeler dan ‘black tie’. Ga voor een elegante avondjurk en wees niet bang voor een paillet meer of minder. Parels zijn zeker een must, maar wanneer je kiest voor Swarovski diamantjes, weet je zeker dat je in de smaak valt. De mannen duiken speciaal voor deze bruiloft dresscode in een rokkostuum en maken het geheel af met zwarte lakschoenen.

​Tenue de ville

Tenue de ville staat voor stadskleding, wat inhoudt dat deze nette dresscode eigenlijk alleen geschikt is voor overdag. De vrouwen gaan gekleed in een mantelpakje en of nette jurk, de mannen kiezen voor een donker (grijs of donkerblauw) kostuum met overhemd en stropdas. Dames, let op: blote benen is een no go en de jurk is verplicht te reiken tot over de knieën. Mannen, sla een donker bruin pak over bij deze dresscode en ga voor donkere schoenen in combinatie met donkere sokken.
foto Esther Lousie, dresscodes, wedding en planning, weddingplanner

Summer chic

​Bij de dresscode summer chic is het tijd om je favoriete zomerjurk of zomerpak uit de kast te trekken. Je vindt hier geen strakke richtlijnen en mag je creativiteit de vrije loop laten wanneer je voor je sieradenkistje staat. Je maakt jouw summer chic outfit extra bijzonder door er een vleugje bohemian aan toe te voegen. Ga daarom eens voor een feestelijke maxirok of een boho jurk met ruffles en prints. Een mooi pak in pasteltinten of lichte kleuren van linnen of katoen. Dat is precies hoe de mannelijke outfit voor de dresscode summer chic moet zijn.

​Bronnen

White tie
Foto | Marissa Moss

Summer Chic
Foto | Esther Lousie Photography