Vlekken op je bruidsjurk

Kun je je het artikel over Dresscodes nog herinneren, waarin geschreven werd dat één van de grootste nachtmerries toch wel is om totaal overdressed of juist helemaal underdressed te arriveren op een bruiloft? Maar wanneer het gaat over de bruid, is er zonder enige twijfel een situatie die nóg meer stress met zich meebrengt: vlekken op je bruidsjurk!
Spetters modder, een vette dot slagroom of een veeg lippenstift. Vlekken op een bruidsjurk zijn makkelijker gemaakt dan dat je ze er uit krijgt, maar het is zeker niet onmogelijk. Om de nodige schade te verhelpen, draag ik zelf altijd een noodkit bij me. Maar wanneer deze niet aanwezig is, zal onderstaande tekst je zonder enige twijfel verder helpen. Essentiële, algemene tips betreft vlekken op je trouwjurk
  1. Wees er snel bij. Iedere seconde telt!
  2. Gebruik een witte, katoenen handdoek voor het verwijderen van vlekken op je jurk.
  3. Niet wrijven. Ik herhaal, niet wrijven! Deppen is the way to go.
  4. Ga de vlek te lijf door van buiten naar binnen te werken.
  5. LET OP! Vermijd puur water wanneer je vlekken op je bruidsjurk wil verwijderen.

De algemene tips voor het verwijderen van vlekken zijn natuurlijk hartstikke handig, wat het dan alleen maar weer lastiger maakt is het feit dat er zo ontzettend veel verschillende soorten vlekken zijn. Hieronder worden de meest voorkomende vlekken op een bruidsjurk beschreven.Rode wijnvlekken

Oei, een rode wijnvlek op je bruidsjurk? Raak niet in paniek, maar trek zo snel mogelijk het glas witte wijn van je buurvrouw uit haar handen. Gooi deze over de rode vlek heen en voorkom de grootste schade!
TIP: Blijf je tóch wat van de vlek zien? Dan kun je deze camoufleren met bijvoorbeeld wit krijt of talkpoeder.

Bloedvlekken

Misschien een beetje raar, maar het werkt echt: dep de vlek met het speeksel van de persoon van wie het bloed afkomstig is. Een wattenstaafje is hier het ideale hulpmiddeltje voor.
LET OP: Behandel een bloedvlek NOOIT met warm water!!

Vlekken Op Je Bruidsjurk, Hoe Krijg Ik Deze Eruit

Zand- en/of moddervlekken

Zand- en/of opgedroogde (!!) moddervlekken zijn vaak stoffige vlekken. Dit soort vlekken zijn er vaak af te vegen met een droge, lichtgekleurde theedoek

Grasvlekken

Voor het verwijderen van grasvlekken heb je, in een verhouding  50/50, een mengsel nodig van citroen afwasmiddel (of babyshampoo) met water.
TIP: Geen afwasmiddel bij de hand? Dep de vlek dan met pure alcohol!

Heel Veel Vlekken Op Mijn Bruidsjurk

Inktvlekken

Je pen laten vallen tijdens het zetten van je handtekening? Of is er op de een of andere manier een inktvlek op je bruidsjurk ontstaan? Geen paniek! Men spuit wat haarlak op een wattenstaafje en dept daarmee de vlek langzaam maar zeker weg. Vetvlekken zijn nooit prettig en zeker niet op je trouwjurk. Toch kun je hier van af komen, echter heb je hier wel de tijd voor nodig. Allereerst moet de vlek bestrooid worden met talkpoeder, waarna dit ruim 15 minuten in moet trekken. Na dat kwartiertje kun je de poeder er voorzichtig af schudden en zal de vlek zichtbaar verminderd zijn. Niet tevreden? Herhalen mag! Of stip de vlek aan met een wattenstaafje met wasbenzine!! Ook mogelijk: Dep de vlek met sodawater om er vervolgens zout overheen te strooien. Of spray droogshampoo op de achterkant van de vlek en dep de voorkant met een droge, witte handdoek.

Lippenstift vlekken

Billendoekjes of pure wodka. Ja, echt.

​Kauwgomvlekken

Een lastige klus, maar probeer in eerste instantie zelf zoveel mogelijk kauwgom weg te peuteren. Wikkel vervolgens een ijsblokje in een schone doek en dep hiermee ruim 10 minuten. Geloof het of niet, maar de laatste restjes zullen hierna veel makkelijker te verwijderen zijn!

Wil je je trouwjurk graag schoon bewaren? Dat doe je zo!

  1. Verwijder alle vlekken zo goed mogelijk met behulp van bovenstaande tekst.
  2. Kleine reparaties indien noodzakelijk.
  3. Het laten stomen van de jurk kan ook geen kwaad.
  4. Wikkel de jurk in zuurvrij zijdepapier en hang deze in een zuurvrije doos om langdurig, netjes te bewaren.

Vind je dit allemaal veel te veel gedoe? Lees dan eens dit verhaal!

Bewaar je jurk nooit in plastic! Doe je dit wel, dan zal je na verloop van tijd merken dat je jurk een geelachtige kleur aanneemt. Dit omdat plastic ervoor zorgt dat er geen verse lucht bij de jurk kan komen.

BRONNEN
Tekst:

Zankyou 

Jezebel

Foto’s
Kopfoto: Dave Bigler Photography

Zand- en/of moddervlekken: Chelsea Nicole Blog

Kleurrijke confetti foto: Rebekah Hoyt Photography