Trouwetiquette leuk, mooi of uit de tijd?

Het is uiteraard niet verplicht om trouwetiquette te volgen wanneer je trouwt, maar uit ervaring mag er gezegd worden dat het toch best wel eens zorgt voor meer betekenis, het vasthouden van tradities én hier en daar een dubbeldik gouden randje.De keuze is natuurlijk aan jullie. Maar hoe zit nu eigenlijk met de etiquettes. We hebben er een paar voor jullie op een rijtje gezet.

Het vervoer

Vóór de plechtigheid stapt de bruidegom als eerste in de trouwauto, waarna zijn bruid volgt. Dit houdt in dat de bruid dus rechts zit van de bruidegom.

Maar, na de huwelijksvoltrekking zijn de posities precies andersom. De bruid stapt dan als eerst in en zit op deze manier dus links van de bruidegom.

Bruidsmeisjes op de witte loper | Huwelijksceremonie | Trouwen in Spanje | Trouwen in Marbella | Huwelijk Bart en Sandra | Wedding en Planning | Fotocredit Reflexx Reportages

Wie moet waar lopen?

Wie loopt waar? Wat maakt het uit zou je denken. Echter zijn er toch strikte regels wanneer er gesproken wordt over trouwetiquette. Zo loopt de bruidegom links en de bruid rechts wanneer zij de trouwlocatie betreden. Maar, wanneer het bruidspaar eenmaal getrouwd is, loopt de bruid links en haar man rechts. Volg je het nog?

Het bruidsboeket

Heren, opgelet! De bruidegom is volgens trouwetiquette degene die verantwoordelijk is voor het bruidsboeket. Wat dat inhoudt?
Hij kiest ‘m uit en hij zal ‘m betalen. Nee, hij hoeft ‘m gedurende de dag niet te dragen, want wanneer hij zijn bruid ophaalt overhandigt hij het boeket aan haar. Vervolgens zal de bruid het boeket rechts dragen. Na de plechtigheid is het rechts dragen van het boeket een no go, en wordt het boeket links gedragen.

De corsage

Corsages worden uitgedeeld aan de gasten die de gehele dag aanwezig zijn. Vaak bestaat de corsage uit een bloem die ook in het trouwboeket verwerkt is. Volgens trouwetiquette wordt een corsage altijd links gedragen. De mannelijke gasten dragen de corsage aan de revers met het steeltje naar beneden. De vrouwen dragen de corsage hoog richting de schouder met het steeltje naar boven.

Trouwring | Huwelijk van Josipa en Sam | Wedding en Planning | Fotocredits Jacob van Rozelaar

De huwelijksvoltrekking

Vóór de huwelijksvoltrekking loopt de bruid rechts van de bruidegom. Achter het bruidspaar lopen de getuigen, gevolgd door de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom. Daarachter de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid. De mannen lopen links en de dames rechts. Ná de huwelijksvoltrekking staat het bruidspaar op, draaien zij zich om en loopt de bruid links van de bruidegom. Voor de gasten blijft de positie hetzelfde.

Trouwringen

Wanneer je Katholiek bent draag je volgens de Nederlandse trouwetiquette je verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand, en je trouwring aan de ringvinger van je linkerhand.Ben je Protestants, dan is dit precies omgekeerd. Is er geen sprake van een geloof, dan kun je ervoor kiezen de trouwring te dragen aan de hand die je het minst gebruikt.

Het feliciteren

​Gedurende het feliciteren blijft de bruid nog steeds links van haar man staan. De moeder van de bruidegom staat aan zijn rechterkant en daarnaast zijn vader. Vervolgens volgen de moeder en vader van de bruid.

trouwen , bruiloft regelen, bruidstaart Cake Affair, Weddingplanner, wedding en planning, fotocredits Eppel Fotografie

De bruidstaart

Vaak wordt de taart aangesneden en gegeten na het bezoek in de kerk of het stadhuis en vóór de receptie of het feest. De bruid is degene die het mes vasthoudt en de bruidegom helpt haar door zijn handen over haar handen heen te leggen. Allereerst wordt het midden van de onderste taart aangesneden en de bruidegom zal zijn bruid het eerste stukje geven. Mannen, geen paniek: vervolgens geeft de bruid ook een hapje aan haar echtgenoot. Nog een kleinigheidje, de ouders van de bruid betalen de bruidstaart volgens de etiquette dan natuurlijk. Volgens trouwetiquette mag de bovenste laag van de taart niet aangesneden worden op de dag zelf. Deze moet precies een jaar lang in de vriezer bewaard worden en dán pas gegeten worden. Dit brengt geluk!

De tafelschikking

De tafelschikking is en blijft altijd iets waar goed over nagedacht moet worden. Toch zijn hier ook strenge regels wanneer je trouwetiquette volgt: tijdens het diner zit het bruidspaar vaak centraal aan tafel, de bruid zit hier links van haar echtgenoot. Naast haar zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten daarentegen tegenover het bruidspaar. Zijn er bruidsmeisjes en/of –jonkers aanwezig? Die zitten naast de ouders van het bruidspaar en naast de overige familieleden.

De openingsdans

Wanneer je besluit om de trouwetiquette te volgen zonder enige uitzondering, dan is het officieel de bedoeling om de dansvloer te openen met een Engelse wals of een foxtrot. Er wordt een nummer gekozen waarbij het bruidspaar zich beiden goed voelt. Echter is de volgorde van dansen veel belangrijker dan het nummer zelf.
Het eerste nummer is uiteraard voor het bruidspaar, bij de tweede dans is het de bedoeling dat de bruid met haar vader danst en de bruidegom met de moeder van de bruid. De derde dans is voor het bruidspaar en de ouders van de bruidegom. Alle andere gasten volgen hierna.