• 'boksen" tijdens je huwelijk, Wedding en Planning, Weddingplanner

Wat moet je weten over huwelijkse voorwaarden voor je in het huwelijksbootje stapt?

Door |2017-12-04T13:32:47+00:004 november 2016|Achter de schermen, Allerlei, Bruiloft regelen|

Wat moet je weten over huwelijkse voorwaarden voor je in het huwelijksbootje stapt?

Als je gaat trouwen, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Soms is het echter verstandiger om op huwelijks voorwaarden te trouwen. Zeker als één van jullie een eigen bedrijf heeft. Ben jij zo’n aanstaande bruid die geen idee heeft wat huwelijkse voorwaarden zijn of waarom je deze zou moeten opstellen?

Er is zoveel te regelen als je gaat trouwen…

Je bent ten huwelijk gevraagd! Je hebt in de zevende hemel: op dit moment heb je al zo lang gewacht! Nu moet je van alles gaan regelen: een schitterende jurk, een geweldige locatie, heerlijk eten, de gastenlijst samenstellen, de ceremoniemeester benaderen, een weddingplanner zoeken, etc., etc.. Er zijn zoveel dingen om over na te denken in deze periode. Je vraagt je dan ook ineens af of je nog naar een notaris moet gaan voordat je gaat trouwen. Daar ga je toch naar toe voor huwelijkse voorwaarden of zoiets? Eigenlijk heb je helemaal geen idee. Wat zijn huwelijkse voorwaarden eigenlijk? Wat moet je daarmee? Waarom zou je deze laten opstellen?

 

Zou jij meer willen weten over huwelijkse voorwaarden?

De bruiloft is een belangrijk moment in je leven. Je wilt daarom alles tot in de puntjes regelen en als dat dus nodig is ook naar de notaris gaan om dan in ieder geval te informeren naar de mogelijkheden. Aan de andere kant vind je het ook niet echt een romantisch idee. Juist door te gaan trouwen wil je je leven samen gaan delen met je lief, terwijl je het idee hebt dat je bij een notaris over zakelijke dingen gaat praten voor tijdens je huwelijk en misschien ook wel voor als het toch nog een keer fout gaat. Je vindt het een lastig onderwerp, maar zou hier toch graag meer over willen weten. Misschien is het namelijk toch wel belangrijker dan je denkt. Want, straks gebeurt er misschien toch wat en dan weet je niet welke gevolgen dit voor jou en de gezamenlijke bezittingen en schulden van jou en je partner zal hebben.

Dus, even af die roze bril en lees hierna wat je voordat je gaat trouwen bij een notaris kunt regelen!

 

Wat kan je vóór je trouwdag regelen bij de notaris?

Als je trouwt en daarvoor verder niets bij een notaris regelt, trouw je, zoals dat heet, in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat al jullie bezittingen en schulden automatisch van jullie samen worden en ook van jullie samen zullen blijven. Bij een eventuele scheiding moet alles dan ook evenredig, ieder de helft, worden verdeeld.

Als je dat niet wilt, kun je in voorwaarden regelen welke bezittingen en schulden apart moeten blijven. Deze voorwaarden heten als je gaat trouwen huwelijkse voorwaarden. Bij een geregistreerd partnerschap heten ze partnerschapsvoorwaarden.

Je kunt verschillende zaken regelen in de huwelijkse voorwaarden. Hieronder noem ik de meest voorkomende:

 1. de zogenaamde koude uitsluiting: hierbij spreek je af dat er helemaal geen bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en dat er verder ook geen inkomsten met elkaar verrekend worden;
 2. de zogenaamde beperkte gemeenschap: hierbij spreek je af dat sommige bezittingen en schulden wel gezamenlijk zijn en andere juist niet. Je bepaalt dan zelf welke bezittingen en/of schulden dat zijn. Voorbeelden zijn een ontvangen erfenis of een woning;
 3. het zogenaamde verrekenbeding: dit is een extra afspraak bij de huwelijkse voorwaarden. Het gaat hierbij over inkomsten, bezittingen en schulden die ieder apart heeft gekregen. Aan het eind van de afgesproken periode verreken je wat ieder heeft alsnog of het van jou en je partner samen is geweest. Zo’n periode kan bijvoorbeeld ieder jaar zijn of aan het einde van de relatie, bij scheiding of overlijden.
 4. Afspraken voor als je relatie eindigt door overlijden of door echtscheiding: mocht je relatie stoppen, is er veel te regelen. In de huwelijkse voorwaarden kun je daarover al afspraken maken, bijvoorbeeld dat een eigen bedrijf niet wordt verdeeld of hoe je het gezamenlijk vermogen wilt verdelen.
 5. Afspraken over hoe bestaande of toekomstige inkomens of vermogen: hierbij kan je dan denken aan het verdelen van het inkomen dat wordt verdiend met een baan maar ook van ontvangen schenkingen of erfenissen
 6. Afspraken over hoe een eigen zaak wordt beschermd tegen schulden van je partner of een echtscheiding;
 7. Afspraken over de verdeling van de kosten van de huishouding;
 8. Afspraken over hoe de financiering van jullie huis wordt geregeld.

Welke van deze mogelijkheden voor jou van toepassing kunnen zijn, hangt helemaal af van de wensen van jou en je partner en van jullie situatie. De notaris kan je hierover adviseren.

Wanneer is het nou handig om huwelijkse voorwaarden op te stellen?

 • in de situatie dat jij meer verdient dan je aanstaande man of andersom;
 • als je vóór de trouwdatum al veel geld hebt dat je niet wilt delen;
 • als het je wens is om financieel onafhankelijk te blijven;
 • als je het idee om altijd alles te delen, ongeacht de omstandigheden, niet redelijk vindt;
 • als een van jullie of jullie beiden een eigen bedrijf hebben of je van plan bent in de toekomst een eigen bedrijf te starten en er dus zakelijke risico’s zijn;
 • als er familievermogen, zoals erfenissen of schenkingen, is of wordt verwacht of als er gekoesterde familiestukken zijn, die je wilt beschermen of niet wilt kwijtraken;
 • ter bescherming van kinderen uit een eerder huwelijk, bijvoorbeeld omdat je een gedeelte van je vermogen aan hen wilt nalaten;
 • als je aanstaande man vóór jullie trouwdatum serieuze schuldig heeft of regelmatig schulden maakt.

Hoe maak je huwelijkse voorwaarden?

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden moet je naar een notaris. Zelf op papier gezette voorwaarden hebben geen wettelijke waarde. In de wet staat namelijk dat huwelijkse voorwaarden bij notariële akte moeten worden opgesteld. Als de akte waarin de huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd klaar is en is ondertekend, laat de notaris deze akte inschrijven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Daarnaast bewaart de notaris de originele akte in een kluis op het kantoor.

Huwelijkse voorwaarden opstellen via mediation, ook wel ‘Prenups’ genoemd

Omdat het dus belangrijk is om voordat je gaat trouwen goede huwelijkse voorwaarden af te spreken, is het ook van groot belang dat jij en je partner tot goede en evenwichtige afspraken komen, op basis van jullie wederzijdse belangen. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden moet bij ieder van jullie passen en voor jullie samen een goede start zijn voor jullie huwelijk. Het maken van deze afspraken kunnen jullie ook in samenspraak met een legal mediator maken. Dit kan een notaris zijn maar ook een advocaat, die dan ook mediator is. Ook kan een notaris hierbij met een advocaat-mediator samenwerken. Bij deze dienstverlening worden de huwelijkse voorwaarden dus via mediation opgesteld, ook wel Prenups genoemd.

De mediator bespreekt hierbij met jou en je partner wat jullie verwachtingen zijn van het huwelijk. Hij of zij wijst jou en je partner op de belangrijkste aspecten die moeten worden geregeld en helpt jou en je partner daarover inhoudelijk van gedachten te wisselen. Op deze manier ontstaat duidelijkheid en worden conflicten tijdens en eventueel na het huwelijk voorkomen. Die aanpak vergroot de kans dat mensen het in hun huwelijk wel samen redden. Het resultaat is een huwelijksovereenkomst inclusief huwelijkse voorwaarden die helemaal is toegesneden op het huwelijk van jou en jouw partner.

Kan je de huwelijkse voorwaarden nog veranderen of opheffen?

Je mag de huwelijkse voorwaarden altijd veranderen. Daarvoor moet je dan wel weer naar een notaris toe. Ook moet je het samen over de veranderingen eens zijn. Zo kan je tijdens het huwelijk overstappen van bijvoorbeeld een beperkte gemeenschap (= deels samen) naar koude uitsluiting (= niets samen). Of juist de andere kant op, van niets samen naar een beperkte gemeenschap.

Ook is het mogelijk om als je vóór je huwelijk niets hebt geregeld, tijdens je huwelijk nog huwelijkse voorwaarden te laten opmaken. Andersom kan ook: je kunt de huwelijkse voorwaarden ook helemaal opheffen, waardoor alles van jou en je partner samen wordt. Ook hierbij geldt dat dit wel iets moet zijn wat jij en je partner samen willen.

Het is sowieso goed om bijvoorbeeld om de tien jaar te kijken of de huwelijkse voorwaarden aangepast moeten worden aan je huidige situatie. Je situatie kan immers helemaal zijn veranderd: je hebt bijvoorbeeld inmiddels kinderen, een koophuis of een eigen bedrijf. Als je de huwelijkse voorwaarden niet aanpast aan de nieuwe situatie kan het gebeuren dat jij of je partner ernstig wordt benadeeld bij een eventuele beëindiging van je huwelijk.

Misschien is het niet zo leuk en romantisch, maar als je verstandig bent, ga je voordat je trouwt toch even langs bij de notaris voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden of, om je hier in ieder geval over te laten informeren.

De notaris en de advocaat-mediator van Scheiden & Meer kunnen jou – zowel vóórdat je gaat trouwen maar ook als je al getrouwd bent – adviseren over de verschillende mogelijkheden en jullie begeleiden bij de totstandkoming van de huwelijkse voorwaarden.Voor meer informatie of het maken van een afspraak kan je contact opnemen met Petra den Hollander of Barbara Stoopman van Scheiden & Meer: www.scheiden-en-meer.nl, email: info@scheiden-en-meer.nl, telefoon: 010 – 8208859.

Auteur: Petra den Hollander, advocaat en scheidingsmediator